• DEŇ ZEME AJ TENTO ROK

    DEŇ ZEME - 22.4. 2024 (pondelok) nás čakajú triedne kolá Kahoot kvízu na tému DEŇ ZEME🌎. Z každej triedy dvaja najlepší postúpia do finálového kola, ktoré sa uskutoční 25.4. 2024 (štvrtok) Viac informácií vám žiačky poskytnú osobne pri realizácii kvízu v pondelok. 💞

    Tešíme sa na veríme opäť, vydarenú akciu. 

  • ŠKOLSKÝ TÝŽDEŇ POČAS PČOZ

    V dňoch 15. – 18. apríla 2024 sa v našej škole pre žiakov 4. ročníka konala praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky (PČOZ).

    Počas týchto, pre maturantky náročných dní, ostatní žiaci školy absolvovali viaceré poučné a zážitkové aktivity, ktoré ich obohatili nielen po stránke vedomostnej, ale utužili aj rovesnícke a kamarátske vzťahy v triedach. 

    Tretiaci absolvovali kariérne poradenstvo, besedu s p. Soňou Zeliskovou, vynikajúcou keramikárkou, ktorá im čo-to porozprávala o živote človeka so zrakovým znevýhodnením. Veľa informácií sa dozvedeli aj od pracovníčok CPPP o fungovaní a poslaní zariadenia a navštívili tiež Galériu M. A. Bazovského v Trenčíne.

    Druháci sa vybrali do blízkeho okolia Trenčína a zažili kurz pohybových aktivít. Všetky ročníky spolu slávili  Eucharistiu v Kostole Notre Dame, s pánom kaplánom Mgr. Jozefom Kopáčom. Prváci v rámci duchovnej obnovy navštívili Gréckokatolícky kostol, kde boli oboznámení s liturgiou a taktiež tým, že ide o katolícku cirkev byzantského obradu.

    Veríme, že spomínané aktivity boli pre žiakov prínosom a načerpané vedomosti a poznatky im pomôžu v budúcom štúdiu.

  • POZVÁNKA NA TRIEDNE AKTÍVY, RODIČOVSKÉ STRETNUTIA

    POZVÁNKA NA TRIEDNE AKTÍVY, RODIČOVSKÉ STRETNUTIA

    Vážení rodičia,

    pozývame Vás na rodičovské stretnutia, ktoré sa pre všetky triedy uskutočnia dňa 25. apríla 2024 (štvrtok).

    V čase od 16.00 hod. do 17.30 hod. bude prebiehať informačná časť (možné individuálne konzultácie s vyučujúcimi).

    Tešíme sa na stretnutia s vami. 

  • OZNAM PRE UCHÁDZAČOV O EXTERNÉ ŠTÚDIUM

    Vážení uchádzači o externé štúdium!

    Dovoľujeme si Vás informovať, že prijímacie skúšky na kvalifikačné pomaturitné štúdium v študijnom odbore 7649 N Učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo sa uskutočnia

                                                          25. júna 2024 (utorok)

    Pozvánka na prijímacie skúšky Vám bude zaslaná na e-mailovú adresu, ktorú ste uviedli v prihláške.

  • MATURITNÉ SKÚŠKY V ŠK. ROKU 2023/2024

    MATURITNÉ SKÚŠKY V ŠK. ROKU 2023/2024

    PČOZ MS /praktická časť maturitnej skúšky/:

    15. apríl 2024 (pondelok) - 18. apríl 2024 (štvrtok)

    Akademický týždeň:

    27. máj 2024 (pondelok) - 31. máj 2024 (piatok)

    TČOZ MS /teoretická časť maturitnej skúšky/:

    03. jún 2024 (pondelok ) - 07. jún 2024 (piatok)

  • PRIJÍMACIE TALENTOVÉ SKÚŠKY PRE ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025 (DENNÉ ŠTÚDIUM)

    PRIJÍMACIE TALENTOVÉ SKÚŠKY PRE ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025 (DENNÉ ŠTÚDIUM)

    Vážení rodičia, milí uchádzači o štúdium v našej škole!

    Dovoľujeme si vám oznámiť, že 1. kolo prijímacej talentovej skúšky v 1. termíne sa uskutoční 29. apríla 2024 (pondelok) a 30. apríla 2024 (utorok).

    2. termín bude realizovaný 9. mája 2024 (štvrtok).

    Nakoľko termín doručenia prihlášky na talentové skúšky – 20. marec 2024 bol ukončený, prihlásení žiaci prostredníctvom Edupage obdržali potvrdenie o prijatí prihlášky na štúdium pre odbor vzdelávania, v ktorom sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania a v najbližších dňoch im bude doručená pozvánka na príslušný deň a čas jej vykonania. 

    Teší nás, že pre vaše ďalšie štúdium ste si vybrali SOŠ pedagogickú sv. Andreja-Svorada a Benedikta v Trenčíne.

    Na všetkých uchádzačov sa veľmi tešíme. 

  • TVORIVO NA HODINÁCH TVORIVEJ DRAMATIKY

    Tvorivá dramatika je vyučovací predmet, ktorý v našej škole absolvujú žiaci 4. ročníka. Môžeme ho charakterizovať ako učenie priamym prežívaním, získavaním životných skúseností spoločným riešením problémov nielen intelektom, ale aj intuíciou a emóciami. Je to systém hier a cvičení zameraných na komplexný rozvoj osobnosti;  tvorivý proces v skupine, v ktorom sa jednotlivec konaním učí rozumieť sebe i druhým a učí sa prostredníctvom zážitku.

    Využívanie metód tvorivej dramatiky na vyučovaní má zmysel preto, lebo rozvíjajú osobnosť dieťaťa ako jedinečnú bytosť. Pomáhajú formovať schopnosti a zručností, ktoré sa dajú využívať okrem dramatických činností aj v iných oblastiach ľudskej aktivity. 

    Nadobudnuté teoretické poznatky na vyučovacích hodinách tvorivej dramatiky žiaci uplatňujú i v praktickej oblasti. V rámci tematického celku Bábkové divadlo dievčatá. 4. UA a 4. UB vyrobili rôzne druhy bábok, ktoré si Vám dovoľujeme predstaviť.  

  • 2% PRE ŠKOLU

    2% PRE ŠKOLU

    Vážení rodičia, kolegovia a priatelia školy.

    Dovoľujeme si uchádzať sa o Vašu priazeň pri rozhodovaní venovať 2% z Vašich daní zo svojej mzdy za rok 2023 pre Rodičovské združenie pri SOŠ pedagogickej sv. Andreja-Svorada a Benedikta v Trenčíne.

    Bližšie informácie nájdete v bočnej lište, v jej dolnej časti.

    Za Vašu podporu vopred ďakujeme.

  • KOMISÁR PRE DETI NÁS POZVAL DO PARLAMENTU

    Žiačky školy, členky školského parlamentu, Katarína Čierna (2. UA) a Kristína Šagátová (3. UB) sa v dňoch 19.–21. marca 2024 zúčastnili na IV. stretnutí Parlamentu detí a mládeže, pod záštitou komisára pre deti a mládež MUDr. Jozefa Miklošku, ktorý sa tento rok konal v Častej-Papierničke.

    Účastníci prediskutovávali problémy a otázky školstva, zaoberali sa šikanou, čo-to si vypočuli o kultúre a zvykoch na Ukrajine, o začlenení ukrajinských detí do inklúzie. Následne svoje návrhy na zlepšenie a posun vecí, prezentovali pred štátnym tajomníkom Ministerstva školstva, pánom Slavomírom Partilom. Prítomných svojimi vstupmi a príspevkami o simulácii školských dialógov obohatili aj známe osobnosti z oblasti kultúry, pani Katarína Brychtová a pán Roman Pomajbo. Naše dievčatá boli z celkovej atmosféry a organizácie dní veľmi nadšené. Uvítali aj rôzne workschopy a diskusie v skupinách, športové aktivity a kvalitný večerný program. Prínosom bola aj praktická časť, zameraná na rozvoj komunikačných zručností. 

  • VEĽKONOČNÉ PRIANIE

  • DEŇ UČITEĽOV - 28. MAREC

    V tento deň sI na celom svete pripomíname Deň učiteľov na počesť narodenia Jána Amosa Komenského - učiteľa národov. Tento rok je v tento deň aj Zelený štvrtok💚(štvrtok Svätého týždňa). Symbolicky nám tak prepojil Ježiša ako toho najväčieho učiteľa všetkých čias. Aj v našej škole máme taktiež skvelých učiteľov, z ktorých sa s istotou nejeden z nich stal pre vás, milí žiaci, vaším učiteľom národov a učiteľom vášho srdca🩷.

    Zástupcovia školského parlamentu pripravili nástenku s obálkami, do ktorej žiaci mohli vložiť odkazy pre našich učiteľov💌. Slová často potešia viac ako dary... 

    V mene pedagógov úprimne ďakujeme. 

  • SPOLOČNÁ MODLITBA KRÍŽOVEJ CESTY

    SPOLOČNÁ MODLITBA KRÍŽOVEJ CESTY

    K plhodnotnému prežitiu pôstneho obdobia a prípravy na udalosti Veľkej noci patrí aj modlitba krížovej cesty, ktorá je príležitosťou na spoločné stíšenie sa, zamyslenie a duchovné prežitie Kristovho utrpenia.

    Školskú krížovú cestu s našim pánom kaplánom ThLic. Pavlom Trgom, žiakmi, učiteľmi a zamestnancami SOŠ pedagogickej sv. Andreja-Svorada a Benedikta, sme uskutočnili v stredu 27.03. 2024 v Kostole Notre Dame. 

    Dievčatá a chlapci sa podieľali nielen na nesení kríža, hudobnom sprievode, jednotlivé zastavenia boli rozdelené medzi nich a každý z prítomných mal možnosť pripodobniť sa trpiacemu Kristovi a bližšie si uvedomiť jeho krvavú obetu za nás na kríži.

    Slová vďaky si zaslúžia všetci, ktorí sa postarali o dôstojný priebeh tejto modlitby. 

  • 25. MAREC - DEŇ POČATÉHO DIEŤAŤA: NA KAŽDOM ŽIVOTE ZÁLEŽÍ

    25. MAREC - DEŇ POČATÉHO DIEŤAŤA: NA KAŽDOM ŽIVOTE ZÁLEŽÍ

    Celoslovenská kampaň Deň počatého dieťaťa, ktorú vyhlasuje Fórum života, upriamuje pozornosť na zázrak života a jeho ochranu od počatia a prebieha každoročne v týždni, v ktorom je 25. marec. Nosnou myšlienkou je téma: Práva nenarodených pretavená v motte: Neviditeľný začiatok, viditeľné práva. Symbolom kampane je biela stužka. Jej pripnutím na oblečení, vyjadrujeme pozitívny postoj k životu. Aj my sme sa na vyučovacích hodinách tejto téme venovali a možno aj prostredníctvom takejto osvety, môžeme šíriť úctu ku každému dieťaťu od počatia, ale aj zdvihnúť verejne hlas na ich obranu, šíriť argumenty v prospech ochrany detí a dať možnosť verejne prejaviť postoj za život. 

  • CELOSLOVENSKÉ KOLO - "... A SLOVO BOLO U BOHA ... "

    V sobotu 23. marca 2024 našu školu v celoslovenskom kole súťaže v recitácii kresťanskej poézie a prózy "... A slovo bolo u Boha ...", ktorá sa koná v Bratislave, v Spojenej škole Svätej Rodiny, reprezentujú víťazky krajského kola, Kristína Baginová a Natália Kobidová

    Držíme palce, dievčence.🙏❤️

  • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

    21. marca 2024 sa v Soblahove konalo Dekanátne kolo už 22. ročníka Biblickej olympiády. Spoločnou témou, ktorá sa prelína všetkým knihami je vytrvať vo viere. Knihy na tento rok, z ktorých sa žiaci pripravovali a čerpali, boli Starý zákon: GENEZIS 12 - 36, DANIEL 1 - 6 a 13, ŽALM 27. Z Nového zákona: Evanjelium podľa Jána.

    SOŠ pedagogickú sv. Andreja-Svorada a Benedikta, pod vedením p. uč. Mgr. Kubalovej, reprezentovali žiačky Karolína Cibiková (1. UB), Veronika Králová (2. UB) a Soňa Kardorová (1. UB), ktoré obsadili krásne 2. miesto.

    Dievčatám srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy. 

  • MATURITA 2024 - EČ a PFIČ MS

    MATURITA 2024 - EČ a PFIČ MS
    • V dňoch 12. marca - 13. marca 2024 prebieha externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky:

      12. marec 2024 (utorok) - slovenský jazyka a literatúra

      13. marec 2024 (streda) - anglický jazyk

    Myslíme na našich maturantov a prosíme o dary Ducha Svätého, aby túto skúšku zvládli s pokojom a v dôvere, čo najlepšie. 

  • PRAKTICKÁ PRÍPRAVA BUDÚCICH UČITEĽOV

    PRAKTICKÁ PRÍPRAVA BUDÚCICH UČITEĽOV

    Praktické vyučovanie v Strednej odbornej škole pedagogickej sv. Andreja-Svorada a Benedikta, je realizované formou odbornej praxe. (priebežnej alebo súvislej) Jej cieľom je poskytnúť žiakom možnosť komplexného poznania pedagogickej práce učiteľa v školských a predškolských zariadeniach; a príležitosť uplatnenia jeho vedomostí a zručností pri riešení konkrétnych edukačných situácií pri výučbe i mimo nej. Žiaci sa počas nej učia zvládať úlohy blízke požiadavkám reálneho učiteľského úväzku, vrátane mimovýučbových aktivít. Samostatne, ale za prítomnosti cvičného učiteľa a učiteľa praxe a pod jeho odborným vedením projektujú, realizujú a reflektujú svoje edukačné pôsobenie v triedach, do ktorých sú pridelení. Majú možnosť vidieť výsledky svojej práce a hľadať rôzne iné varianty svojich postupov. Vytvárajú si základy vlastného poňatia výučby. Zverené aktivity cvičného učiteľa plnia v primeranom rozsahu a zúčastňujú sa na ďalších akciách, ktoré sa v škole v čase ich praxe konajú a súvisia s edukačnou činnosťou školy. Žiaci sú v školskom zariadení spravidla v plnom rozsahu, tak ako ich cvičný učiteľ.

    Žiaci v procese praxe kultivujú svoje:

    • Projektové kompetencie, pri ktorých nadobúdajú zručnosť:

    - tvoriť krátkodobé projekty výučby,

    - pracovať so školským vzdelávacím programom,

    - vymedziť cieľ ako nástroj riadenia výučby,

    - tvoriť a vyberať adekvátne učebné úlohy,

    - vyberať efektívne postupy učenia sa detí v celej skupine i v skupinách malých,

    - vhodne organizovať podmienky pre učenie sa detí,

    - zabezpečiť výučbu vhodným didaktickým materiálom...

    • Kompetencie realizačné.

    Tie sa prejavujú ako zručnosti v priamom kontakte s deťmi. Učia sa pripraviť a realizovať učebné činnosti, ktoré umožnia deťom sociálny kontakt a vlastné učenie sa, Nadobúdajú zručnosť zvládnuť organizáciu a riadenie individuálnej, skupinovej a frontálnej práce detí. Učia sa ako inštrukciami zapojiť do aktívnej činnosti celú skupinu, dvojice a skupiny detí. Zisťujú. ako čo najčastejšie zaistiť vnútornú motiváciu detí prostredníctvom možností aktívneho učenia sa. Sledujú, ako umožňovať deťom sociálny kontakt pre zámerný nácvik sociálnych zručností, prostredníctvom aktivít tvorivej dramatiky, kooperatívneho učenia, učebných hier. Dozvedajú sa, ako sa riešia konfliktné situácie, nadobúdajú zručnosť ovplyvňovať pozitívnu klímu v triede...

    • Kompetencie reflexívne. (pozorovať, posudzovať, hodnotiť, sebareflektovať, sebahodnotiť...)

    Žiaci sú vedení k postupnému rozvoju reflexívnych spôsobilostí, učia sa v určitých situáciách zhodnotiť samého seba, klásť si otázky na zrekapitulovanie skúmanej situácie a nájsť uspokojivé postupy pre jej riešenie v budúcnosti...

  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024

    „Maľovanie je poézia, ktorá je videná, ale nepočutá a poézia je maliarstvo, ktoré je počuté, ale nevidené.“

    V tomto duchu sa nieslo aj školské kolo Hviezdoslavovho Kubína, ktoré sa uskutočnilo v utorok 05.03. 2024.

    V kategórii poézia sa na 1. mieste umiestnila Viktória Takšonyová (4.UB), na 2. mieste Natália Kobidová (1.UA) a 3. miesto obsadila Alica Laurincová (4.UB).

    V kategórii próza na 1. mieste skončila Terézia Opatovská (1.UA), na 2. mieste Johana Imrišková (2.UB) a na 3. mieste Vanesa Križanová (1.UA).

    Všetkým recitátorom ďakujeme za účasť a želáme veľa ďalších úspechov.

  • PREVENTÍVNE AKTIVITY

    PREVENTÍVNE AKTIVITY

    V utorok 26. februára 2024 už po druhýkrát našu školu navštívili príslušníci Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne. Formou prezentácie na tému: „Beseda s príslušníkom policajného zboru – Prevencia kriminality mládeže – nestaň sa páchateľom“,  oboznámili žiakov so základmi trestnej  zodpovednosti mladistvých. 

    Vysvetlili pojmy: maloletý delikvent, mladistvý páchateľ, trestný čin, prečin, drogy – ich prechovávanie a obchodovanie s nimi, šikana, lúpež, napadnutie. Prednáška žiakov veľmi zaujala, bola dopĺňaná príbehmi zo života, ktoré boli zaujímavé a na profesionálnej úrovni. Dozvedeli sa veľa zaujímavého nielen o ich práci, ale vnikli aj do podstaty zákonov. Ďakujeme za ich ochotu prísť medzi nás a odpovedať na zvedavé otázky.

  • AMATÉRSKI HERCI ZAUJALI JEDINEČNOSŤOU

    „Kiež by sa všetci žiaci s pomocou dramatickej výchovy stali umelcami... 

    ...umelcami svojej vlastnej úspešnej školskej dochádzky!“                                                       (Joël Maireau)

    Žiaci školy v rámci učebného plánu absolvujú predmet Tvorivá dramatika. E. Machková (1992) – označuje tvorivú dramatiku predovšetkým ako umeleckú výchovu, ktorá môže priniesť deťom radosť, obohatiť ich o vlastné zážitky, navodiť uvoľnenie, sprostredkovať nové poznatky a skúsenosti v oblasti osobnostného a sociálneho rozvoja dieťaťa. Umožňuje osvojiť si modelovo a prakticky sociálne roly, rozvíjať aktivitu, schopnosť komunikácie, návyky, potreby, tvorivosť.

    Žiačky triedy 4. UB pod vedením PaedDr. Jany Orieškovej, nacvičili divadielko O Guľkovi Bombuľkovi, ktorého autorkou je M. Ďuríčková. Škôlkari v ZŠ sv. Andreja-Svorada a Benedikta, zhliadli nádherne spracované predstavenie, v ktorom mali možnosť vidieť, že hlavný hrdina je vlastne klbko vlny. Ako sa narodil?
    Zmotala ho stará mama zo starej pletenej rukavice. Guľko však ušiel na dvor, kde bývali rôzne domáce zvieratká. Stretol tam sliepku, psa, kohúta, holuba, kačku. mačku aj vrabca a hneď sa s nimi skamarátil. Zažili na dvore spolu veľa zábavy, ale aj strachu... 

    Nadšení škôlkari našich amatérskych hercov odmenili veľkým potleskom. ŽIačky SOŠ pedagogickej sv. Andreja-Svorada a Benedikta, v materskej škole minulý školský rok absolvovali priebežnú pedagogickú prax a tento rok do MŠ zavítali už nie ako praktikantky, ale herečky. 

    V ZŠ Veľkomoravská, zase detičkám z ŠKD zahrali divadielko autorky Marianny Grznárovej: Maťko a Kubko. Klubári s nadšením a veľkým záujmom sledovali príbeh o dvoch valachoch, čo na salaši ovce pásli a pritom aj búrku napásli, s medveďom sa skamarátili, učili kukučku kukať a vílu ovečky dojiť... 

    Ďakujeme dievčatám za ich nasadenie, skvelé divadelné výkony, ochotu urobiť niečo naviac a potešiť deti.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola pedagogická sv. Andreja-Svorada a Benedikta
    Ul. 1. mája 7
  • +421x032/6529405 - referentka

    Email školy: skola.tn.pasa@nrb.sk

Fotogaléria