• ÚSPECH v SÚŤAŽI SMREKOVO

    A keď sa rosa spustí v ranné hodiny,

    mávajú oči všetky byliny.

    Tak, hľa, je celé pole jedna živá tvár.

    Oj, oči mať, čo mocne vidieť vedia,

    a srdce mať, čo navrie ako šiška,

    keď sa ho iné oči mäkko dotknú:

    tak sa dá o živote písať krásna knižka!"

     

    Uvedené verše sú úryvkom z básne Oči od významného slovenského básnika Jána Smreka, ktorého pamiatke je venovaná recitačná súťaž Smrekovo.

    Tohoročné podujatie sa konalo 8.12.2023 v rodisku básnika, v Melčiciach - Lieskovom.

    Zúčastnila sa na ňom aj naša žiačka I.UA triedy Natália Kobidováktorá sa umiestnila na 3. mieste.

    K významnému úspechu Natálke srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa úspechov v ďalších súťažiach.​​​​​​​

  • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

  • ONDREJSKÝ JARMOK

    V našej škole sa stalo tradíciou, že vždy pred začiatkom adventného obdobia sa organizuje Ondrejský jarmok. Ten tohoročný sa konal 1.12.2023.

    Táto tradičná predvianočná akcia je prezentáciou prác  žiakov i pracovníkov školy a s veľkou ochotou svojimi výrobkami prispievajú aj rodičia.

    Ako sme už informovali, vVýťažok z tejto aktivity bude využitý na podporu finančnej zbierky pre detskú nemocnicu Whisper v Ugande.

         Návštevníci podujatia  sa tešili pri pohľade na krásne zdobené medovníčky, vianočné pozdravy, rôzne ozdoby na stromček, adventné vence, ikebany, ručne vyrábanú bižutériu, mydielka, sviečky  a maľované tašky. Radosť rozdával úspech v kolese šťastia. Prítomní  vždy oceňujú aj  predaj vianočných oblátok, vianočného pečiva a punču. Zaujímavosťou bol aj predaj kníh.Nechýbala ani cukrová vata, langoše, palacinky, vafle, placky a hot dog. 

        Organizované podujatie bolo naplnené aj radosťou zo stretnutia pracovníkov školy s rodičmi našich žiakov, s priateľmi a absolventmi školy. Bolo spojené s príjemnými chvíľami posedenia pri káve, čaji a chutných zákuskoch.

         Veľká vďaka patrí  žiakom, pracovníkom školy, všetkým rodičom, starým rodičom, ktorí svojou pomocou a hodnotnými výrobkami prispeli k zorganizovaniu tohto podujatia a podporili  rozvoj našej školy.

         Vzájomne si želajme, aby nám v srdci horela láska a radosť z blížiaceho sa adventného obdobia a očakávaného príchodu Božieho Syna a rástla prostredníctvom dobrých skutkov, ktoré  v našej škole konáme.

        

  • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU

    Školské kolá súťaží sú v plnom prúde a naši žiaci sa nedali zahanbiť ani v anglickom jazyku.

    Vyskúšali si sily v dvoch vekových kategóriách a piatich disciplínach.

    Vyhrať mohli len tí najlepší a najkreatívnejší, a tými sa v tomto školskom roku stali:

    Kategória 2A (žiaci 1. - 2. ročníka)

    1. miesto Amanda Vendžúrová

    2. miesto Radoslava Červienková, I. UA

    3. miesto Karolína Garčárová, I. UB

    Kategória 2B (žiaci 3. - 4. ročníka)

    1. miesto Ema Mikulová

    2. miesto  Viktória Páleníková, III. UA

    3. miesto  Kristína Čaklošová, III. UB

    Srdečne blahoželáme a tešíme sa na okresné kolo, ktoré sa uskutoční začiatkom kalendárneho roka. 

  • ONDREJSKÝ JARMOK

    Vážení rodičia a priatelia školy!

    Dovoľujeme si Vás pozvať na tradičný Ondrejský jarmok, ktorý sa uskutoční v priestoroch našej školy 1.12.2023 v čase od 9.00 - 12.00 hod. 

    Výťažok z tejto aktivity bude využitý na podporu finančnej zbierky pre detskú nemocnicu Whisper v Ugande.

    V Ugande neexistuje zdravotné poistenie tak, ako ho poznáme my. Každá lekárska pomoc musí byť uhrádzaná z vlastných financií, ktorú si však obyvatelia nemôžu dovoliť.

    Detská nemocnica Whisper sa práve pomocou dobrovoľných príspevkov snaží mamičkám s deťmi poskytnúť zdravotnú starostlivosť.

    Vyzbierané finančné prostriedky budú využité na kúpu malarických sietí, mlieka pre podvýživé deti a na celkovú liečbu.

     

    Tešíme sa na Vašu návštevu!

  • Ashira´l adonai - Spievajte Pánovi

    V nedeľu 26.11.2023  sme slávili koniec liturgického roka a zároveň slávnosť Ježiša Krista, Kráľa neba a zeme. Na oslavu Jeho mena žiačky I.UB vytvorili vlastnú tanečnú choreografiu k piesni Ashira´l adonai - Spievajte Pánovi a pri tejto príležitosti ukázali, že nášho Pána možno oslavovať nielen slovami, skutkami, piesňami a aj tancom.

    Požehnaný advent želá I.UB.

  • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

    DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

     Vážení rodičia, milí uchádzači o denné štúdium!

     Dovoľujeme si Vás pozvať na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční

                                   8. decembra 2023

                                 od 10.00 - 15.00 hod.

    Všetkých záujemcov o návštevu našej školy  si dovolíme informovať, že sprevádzanie kolektívov i jednotlivcov po interiéri školy bude začínať v týchto časových intervaloch: o 10.00, 11.00., 12.00, 13.00, 14.00 hod.

    Môžete si vybrať ktorúkoľvek z uvedených hodín. 

    Koordináciou a presnou časovou organizáciou chceme prispieť k bezproblémovému priebehu uvedeného podujatia.

    Tešíme sa na Vašu návštevu.

          

  • ÚSPECH V SÚŤAŽI POPSTAR TALENTMÁNIA

    Dňa 14.11.2023 sa v Kine Mier v Považskej Bystrici konalo finále súťaže POPSTAR TALENTMÁNIA.

    Na súťaži sa zúčastnili 2 žiačky našej školy.

    Soňa Kardošová sa predstavila v speváckej kategórii a Ivana Ondrejičková si so svojou  tanečnou choreografiou vybojovala 3. miesto.

    Dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a Ivanke blahoželáme k dosiahnutému úspechu.

  • IMATRIKULÁCIE ŽIAKOV 1. ROČNÍKA

    Vo štvrtok 16. novembra, len deň pred Medzinárodným dňom študentstva, sme v škole slávnostne a zároveň s veľkou veselosťou prijali medzi seba tohtoročné žiačky a žiaka  prvého ročníka. O zábavný program sa postarali naše žiačky a opäť jeden žiak - tretiaci.

    Slávnosť imatrikulácií sme začali svätou omšou, ktorou nás hudobne sprevádzali naše talentované prváčky. Žiakom sa prihovoril pán kaplán  ThLic. Pavol Trgo. Pripomenul nám, že sme jeden tím, sme na jednej lodi a je našou úlohou žiť každodennú vzájomnosť.

    Program pokračoval v telocvični školy. Tancom, spevom a zábavnou choreografiou, v ktorej vynikol práve Peter, jediný chlapec v ročníku, sa najprv predstavila trieda I. UA. Po nej nás zábavnou scénkou, ale rovnako tanečným číslom pobavili dievčatá z I. UB. 

    Nasledovalo množstvo vtipných disciplín - kŕmenie či maľovanie pier so zatvorenými očami,  balónikový tanec, či dokonca obaľovanie vlastných chodidiel v klasickom trojobale. Smiech, napätie, povzbudzovanie a výborná organizácia urobili z tejto malej slávnosti veľkú spomienkovú udalosť. 

    Vitajte medzi nami, milí prváci! Veríme, že vám štúdium v našej škole splní sny, s ktorými ste na ňu prišli. 

  • ONDREJSKÝ JARMOK

    Vážení rodičia a priatelia školy! Dovoľujeme si Vás pozvať na tradičný Ondrejský jarmok, ktorý sa uskutoční v priestoroch našej školy 1.12.2023 v čase od 9.00 - 12.00 hod. 

    Výťažok z tejto aktivity bude využitý na podporu finančnej zbierky pre detskú nemocnicu Whisper v Ugande.

    V Ugande neexistuje zdravotné poistenie tak, ako ho poznáme my. Každá lekárska pomoc musí byť uhrádzaná z vlastných financií, ktorú si však obyvatelia nemôžu dovoliť.

    Detská nemocnica Whisper sa práve pomocou dobrovoľných príspevkov snaží mamičkám s deťmi poskytnúť zdravotnú starostlivosť.

    Vyzbierané finančné prostriedky budú využité na kúpu malarických sietí, mlieka pre podvýživé deti a na celkovú liečbu.

     

    Tešíme sa na Vašu návštevu!

     

  • TRIEDNE ZASADNUTIA RODIČOVSKÉHO ZDRUŽENIA

    TRIEDNE ZASADNUTIA RODIČOVSKÉHO ZDRUŽENIA

    Vážení rodičia,

    dovoľujeme si Vás informovať, že dňa 23.11.2023 sa od 15.30 - 17.30 hod. uskutočnia triedne zasadnutia rodičovského združenia formou individuálnych konzultácií s triednymi učiteľmi.

  • ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA SLOVENSKÉ STREDNÉ ŠKOLY

    Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské stredné školy na tému: Hrdinovia detektívnych románov. 

    Tento raz nám ako partnerská škola bola pridelená SOŠ dopravná v Trenčíne.  

    Veríme, že žiakov záložky vyrobené našimi  chlapcami a  dievčatami  potešia, a budú ozdobou ich knižných titulov.

  • PROJEKT Z BIOLÓGIE - EKO DOM

    V rámci hodiny biológie mali žiaci 2. ročníka vytvoriť "eko dom". Ich úlohou bolo vymyslieť, čo by sa dalo v budovách vylepšiť, aby boli viac priateľské k prírode a viac environmentálne. Vybudovali obchod, v ktorom sa čapujú niektoré potraviny. Firmu, v ktorej majú zelenú strechu. Dom s vlastnou biofarmou, školu s obrovskými oknami, aby sa nemuselo toľko svietiť a hotel so solárnymi panelmi. Lebo príroda dokáže existovať bez nás, no my bez nie je. Preto sa k nej musíme správať šetrnejšie, aby nám vydržala ešte veľa rokov.

  • STUŽKOVÉ SLÁVNOSTI IV.UA a IV.UB triedy

    Stužková slávnosť je udalosť, ktorá má  v našich spomienkach trvalú hodnotu, pretože je jedinečnou udalosťou, na ktorej sa v rovnakom čase, na rovnakom mieste stretávajú žiaci, ich rodičia, učitelia a ďalší pozvaní hostia.

    Takým miestom bola i Košeca, kde sa 27.10.2023 v Kostole Nanebovzatia Panny Márie  konala stužková slávnosť IV.UA triedy a IV. UB mala stužkovú slávnosť dňa 3.11.2023 v Kostole sv. Martina v Trenčianskej Turnej. Obe sväté omše celebroval  vdp. kaplán ThLic. Pavol Trgo.

    Po svätej omši nasledoval slávnostný akt odovzdávania maturitných stužiek, vystúpenie pani riaditeľky, Ing. Hany Hulínovej a triednych učiteliek, Mgr. Zuzany Ševčíkovej (triedna učiteľka IV.UA), Mgr. Márie Zemančíkovej (triedna učiteľka IV.UB) so slávnostnými prejavmi. IV.UB triede sa prihovoril aj krstný otec, Mgr. Slavomír Zelenák.

    V ďalšej časti večera sa dievčatá predstavili s kultúrnym programom, nechýbala tombola, čítanie častušiek a odovzdávanie tortičiek.

    Atmosféra dýchala krásnymi vôňami, elegantnými šatami, dobrou náladou a úsmevmi na tvárach všetkých zúčastnených. 

    Zelené  stužky sú symbolom nádeje a povzbudenia pred maturitami, preto dievčatám prajeme, aby maturitná skúška nebola pre ne neprekonateľnou hranicou, ale aby ju úspešne zvládli.

     

    IV.UA trieda

    IV.UB trieda

  • NÁVŠTEVA DIVADELNÉHO PREDSTAVENIA

    25.10.2023 navšívili žiaci III.UB, IV.UA a IV. UB  Slovenské národné divadlo v Bratislave, kde si pozreli divadelné predstavenie pod názvom Malé ženy.

    Divadelná hra bola spracovaná podľa rovnomennného literárneho diela americkej spisovateľky Loisy May Alcottovej.

    Je to príbeh 4 sestier, ktoré žijú svoje každodenné životy, Dievčatá rozličných temperamentov a nadaní objavujú svoju individualitu, ale aj stropy možností spoločenských zvyklostí a očakávaní. Ich detstvo, dospievanie aj dospelosť majú svoje romantické čaro, tajomstvá, ale aj prvé bolesti a sklamania.

    Inscenáciou boli prezentované etické hodnoty, ako sú slušnosť, empatia, priateľstvo, pokora, pevné rodinné putá a taktiež hodnoty a krásy života.

     

     

  • ÚČASŤ NAŠICH ŽIAČOK NA CELOSLOVENSKOM ZASADNUTÍ PARLAMENTU DETÍ A MLÁDEŽE

    V dňoch 17.-19.10.2023 sa 2 členky nášho školského parlamentu – Kristína Šagátová a Katarína Čierna zúčastnili na celoslovenskom stretnutí Parlamentu detí a mládeže, ktoré sa uskutočnilo v rekreačnom stredisku Škutovky pri Ružomberku. Stretnutie sa konalo pod záštitou komisára pre deti, prof. MUDr. Jozef Mikloška, PhD.

    Program bol veľmi zaujímavý a pestrý – dievčatá si vypočuli prednášku na tému: Participácia detí na rozhodnutiach, ktoré sa týkajú ich života; účastníkom bol predstavený Národný preventívny mechanizmus a pokúsili sa taktiež o simuláciu súdneho procesu.

    Ako hovoriť na verejnosti – to je názov aktivity zameranej na rozvoj komunikačných zručností, ktoré si osvojovali pod vedením  Romana Pomajba, herca a lektora komunikácie. Nadobudnuté vedomosti a zručnosti si mohli členovia parlamentu overiť v  zábavnom workshope praktických ukážok rétorických zručností.

    Veríme, že účasť našich žiačok na uvedenom podujatí bude nielen ich osobným prínosom, no nadobudnuté vedomosti a praktické zručnosti budú aplikované aj do činnosti nášho školského parlamentu.  

  • MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC

    Žiaci a zamestnanci Strednej odbornej školy pedagogickej sv. Andreja-Svorada a Benedikta Trenčín sa každoročne zapájajú do modlitbovej aktivity Milión detí sa modlí ruženec za pokoj  a mier vo svete.

    V tomto roku sa modlitba posvätného ruženca konala v utorok 18. októbra 2023 o 8.00 hod. v Kostole Notre Dame pod vedením pána kaplána ThLic. Pavla Trgu.

    Témou tohto ročníka je nasledovné posolstvo: Vďaka pomoci Božieho posla dokázal Jozef ochrániť život malého Ježiša.

    Účasť v uvedenej aktivite prispela k zjednoteniu sa v modlitbe posvätného ruženca v dôvere v slová svätého Pátra Pia: „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa môže zmeniť.

  • SVETOVÝ DEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

    SVETOVÝ DEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

    Dňa 16. októbra si pripomíname Deň zdravej výživy. Svetový deň výživy nám chce priblížiť, že jedným z najdôležitejších atribútov pre kvalitný a dlhý život je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania a vyzýva nás k zdravému životnému štýlu.

    16.10.2023 sme v našej škole oslávili tento sviatok.

    Úlohou jednotlivých tried bolo pripraviť podľa vylosovaných farieb zdravé pokrmy z ovocia  a zeleniny.

    Odbornú porotu tvorili pedagóvia školy a žiačky 4. ročníka.

    Telocvičňa sa premenila na miestnosť, kde sa šírili príjemné vône a stoly sa prehýbali pod zdravými dobrotami, ktoré lákali k zahryznutiu.

    Spod šikovných rúk našich žiakov vychádzali takmer výtvarné diela. Po výstavke a prezentácii výtvorov jednotlivých tried sa konala ochutnávka pripravených jedál a nápojov. A tak sme si mohli zdravo zamaškrtiť na chutných fit koláčikoch a tortách, červených i špenátových palacinkách, čučoriedkovej roláde, ovocných špízoch, rôznorodých nátierkach, šalátoch a ovocno-zeleninových nápojoch pripravených rôznymi spôsobmi. Výborne chutil šípkový čaj s granátovým jablkom, zelený čaj, malinový a ríbezľový sirup, ovocné a zeleninové smoothie. Všetkých návštevníkov lákala raňajková mištička, kiwi koláč bez laktózy a lepku, rafaelo chessecake a torta hokkaido.

    Naše poďakovanie patrí všetkým žiakom i pedagógom, ktorí sa do tejto aktivity zapojili.

    Veľká vďaka patrí pani učiteľke Mgr. Priedhorskej, ktorá akciu pripravila a koordinovala.

    Touto aktivitou sme si pripomenuli, že výživa je významným faktorom životného štýlu, ktorý ovplyvňuje naše zdravie.

  • OKTÓBER - MESIAC MISIÍ

    Čo môže znamenať slovo misia?

    Misia môže byť: poslanie alebo úloha, ktorou je niekto poverený skupina osôb s rovnakým poslaním

    Okrem tohto poslania existuje aj misia pomáhať najchudobnejším z chudobných.

    Aj Teba pozývame k malému dobrému skutku. Kúp si čokoládu (väčšiu -

    2,- € alebo menšiu – 1,- €), ktorej výťažok ide na chudobné deti v Afrike.            

    (info u katechétky sr. Anežky)

    Veľkosť daru sa nemeria podľa toho, KOĽKO DÁŠ, ale koľko ti OSTANE.

  • DUCHOVNÉ AKTIVITY V NAŠEJ ŠKOLE

    Život v našej škole nie je zameraný iba na štúdium, ale aj na osobný a duchovný rozvoj našich žiakov a zamestnancov.

    Október je mesiac modlitby posvätného ruženca. Spoločne sa modlievame pri soche Panny Márie na 1. poschodí po 3. vyučovacej hodine (v utorok po 2. hodine).

    Obohatením duchovného života sú školské utorkové sväté omše v Kostole Notre Dame o 14.00 hod. a tiež možnosť osobného rozhovoru s pánom kaplánom ThLic. Pavlom Trgom a  prijatie sviatosti zmierenia každú stredu cez 6. vyučovaciu hodinu.

    Ďalším darom, ktorý je našim žiakom ponúknutý, je možnosť zapísať prosbu o modlitbu do zošita na chodbe medzi 1. a 2. poschodím.

    Veľká vďaka za modlitby na uvedené úmysly patrí školským sestrám Notre Dame.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola pedagogická sv. Andreja-Svorada a Benedikta
    Ul. 1. mája 7
  • +421x032/6529405 - referentka

    Email školy: skola.tn.pasa@nrb.sk

Fotogaléria