• OZNAM PRE ŽIAKOV 1. ROČNÍKA

    Vážení rodičia, milí žiaci,

    dovoľujeme si Vás informovať, že v prípade Vášho záujmu je možné prihlášku na vytvorenie karty ISIC odovzdať v kancelárii pani referentky Panákovej najneskôr do 19. júla 2024.

    Príslušné tlačivá si žiaci budú môcť dať potvrdiť v kancelárii pani referentky Panákovej  v dňoch 19. - 30. augusta 2024 v čase od 8.00 - 11.00 a od 12.00 do 14.00 hod. 
    V týchto dňoch budú žiakom odovzdané aj ISIC karty.

    Všetky potrebné informácie ohľadom stravovania sú uvedené na webovej stránke Gymnázia Ľudovíta Štúra Trenčín (sekcia Stravovanie), ktoré poskytuje našim žiakom stravovanie.
    Je potrebné: Vyplniť prihlášku na stravovanie a uhradiť poplatok za stravu. (Je tam uvedené: Prihláška na stravovanie pre gymnázium - je to v poriadku.)
    V prihláške sú uvedené všetky potrebné údaje a vyplnenú bude možné odovzdať v školskej jedálni Gymnázia Ľ. Štúra v pracovných dňoch od 19. augusta 2024 do 30. augusta 2024 v čase od 8.00 - 13.00 hod.
    Stravovanie bude zabezpečené od 2. septembra 2024 a poplatok za stravu sa uhrádza do 20. v mesiaci.

    Informácie o začiatku školského roka budú zverejnené na webovej stránke školy v polovici augusta.

  • ÚRADNÉ HODINY POČAS PRÁZDNIN

    ÚRADNÉ HODINY POČAS PRÁZDNIN

    Vážení rodičia, milí žiaci,

    v čase letných prázdnin od 29.07. - 09.08. 2024 si zamestnanci školy čerpajú dovolenky. 

    V nutných prípadoch môžete kontaktovať p. zástupkyňu: 0903 982 655

    Ohľadom ostatných náležitostí - týkajúcich sa usmernení a chodu školského roka 2024/2025 vás budeme včas informovať v polovici mesiaca august. 

  • OSTATNÉ ZVONENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2023/2024

    Poďakovanie za úspešné ukončenie školského roka sme v piatok 28. júna 2024 začali svätou omšou. Žiakom školy boli následne vydané vysvedčenia a pre všetkých nastáva čas zaslúženého oddychu a veríme, aj pokoja a pohody.

    Želáme vám požehnané prázdniny, vidíme sa v pondelok 02.09. 2024. Krásne leto!

  • RIADITEĽSKÉ VOĽNO - UTOROK 25.06. 2024

    RIADITEĽSKÉ VOĽNO - UTOROK 25.06. 2024

    Oznamujeme žiakom a rodičom, že riaditeľka školy z dôvodu konania prijímacích pohovorov žiakov externého štúdia, udeľuje riaditeľské voľno na deň 25.06. 2024 (utorok) 

    Všetci stravníci GĽŠ sú v tento deň z obeda automaticky odhlásení.

    Ďakujeme za pochopenie.

  • NA VÝSTAVE PÍSANÝCH IKON

    Žiaci školy sa počas uplynulých dní, pri príležitosti 20. výročia zriadenia Gréckokatolíckej farnosti v Trenčíne, v Gréckokatolíckom chráme sv. Cyrila a Metoda, zúčastnili na výstave 13 starobylých ikon, ktoré pochádzajú zo zbierky OZ IKONY - Expozícia originálnych ikon zo Žiliny. 

    Ikony sú sakrálne obrazy, najčastejšie namaľované (písané) na dreve, pôvodom z byzantskej kultúry. Vyobrazujú postavy svätých, scény z ich života a biblické motívy. Ikona je charakteristická pre pravoslávne a gréckokatolícke kresťanské chrámy -- cerkvi. Ikony nie sú len umelecké diela, ale tiež v sebe skrývajú silné duchovné posolstvo s veľkou hodnotou a porozumením aj pre laikov či neveriacich. 

    Ďakujeme o. Mgr. Igorovi Cingeľovi za milé prijatie a pútavý výklad. 

  • OZNAM PRE STRAVNÍKOV GĽŠ

    OZNAM PRE STRAVNÍKOV GĽŠ

    Dávame na vedomie stravníkom GĽŠ, že obedy v jedálni GĽŠ sa od pondelka 24.06. 2024 - do štvrtka 27.06. 2024 vydávajú v čase od 11.30 - 14.00 hod. a v piatok 28.06. 2024 v čase od 10.00 - 12.00 hod. 

    Ďakujeme za pochopenie. 

  • JÁN SMREK - BÁSNIK, SPISOVATEĽ, REDAKTOR, PUBLICISTA, VYDAVATEĽ A ORGANIZÁTOR KULTÚRNEHO ŽIVOTA

    Žiaci 2. UA sa v pondelok 24. júna 2024 vybrali do Melčíc, kde si pozreli Pamätnú izbu Jána Čieteka Smreka, ktorá bola zriadená pri príležitosti osláv jeho nedožitých 100-tých narodenín v roku 1998. Autorom scenára bol Dr. Ladislav Jaseňák z Matice slovenskej z Martina a Dr. Jozef Karlík z Trenčianskeho múzea. Realizátorom sa stal pán Ján Michalec. Pri príležitosti tohto výročia bol vybudovaný aj Park Jána Smreka, v ktorom sa nachádza pamätník básnika.

    Na paneloch je chronologicky zachytený život od jeho narodenia, tvorby až po uloženie jeho urny na Národnom cintoríne v Martine. Trenčianske múzeum stvárnilo jeho básnickú a prekladateľskú činnosť. Rodinní príslušníci, najmä manželka p. Blanka poskytla osobné predmety, ktoré básnik používal. 

  • ĎALŠIA SKVELÁ AKCIA

    Počas dvoch, na program a zážitky bohatých dní, si žiačky na divadelných dielňach vyskúšali kontaktné párové cvičenia na uvedomenie si miery napätia v tele, pohybu v priestore, zistili, čo sú priestorové a dynamické zmeny, oboznámili sa s viacerými možnými reakciami na vnímanie partnera - na základe impulzu. V aktivite guma, tyč, pavučina, sa čo-to dozvedeli o možnostiach vyjadrenia charakteru, vnútorného stavu cez rekvizitu. Zahrali si hry na uvedomenie a vnímanie rytmu, zažili rýchle striedanie pohybových plôch a tiež pracovali s textom a danými okolnosťami v rôznych situáciách.

    Ďakujeme vynikajúcim lektorkám za obohacujúce a podnetné aktivity, ktoré žiaci využijú aj pri praktických realizáciách počas odbornej pedagogickej praxe. 

  • OZNAM PRE UCHÁDZAČOV O EXTERNÉ ŠTÚDIUM

    Vážení uchádzači o externé štúdium!

    Dovoľujeme si Vás informovať, že prijímacie skúšky na kvalifikačné pomaturitné štúdium v študijnom odbore 7649 N Učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo sa uskutočnia

                                                          25. júna 2024 (utorok)

    Oznamujeme prihláseným uchádzačom, že pozvánky na prijímacie skúšky sme zaslali na e-mailové adresy uvedené v prihláškach.

  • KOŠICE - METROPOLA VÝCHODU

    Naladení dobrou náladou a blížiacim sa koncom školského roka 2023/2024 sa vo štvrtok 13.06. 2024 žiaci triedy 2. UA a v pondelok 17.06. 2024 žiaci triedy 1. UB zúčastnili s pani učiteľkami a pánom učiteľom exkurzie do metropoly Východného Slovenka - mesta Košíc.

    Hlavným cieľom exkurzie bola prehliadka mesta a jeho historických dominánt, ale aj zažiť atmosféru takmer letných Košíc.

    Ich prvou zastávkou bola prehliadka Dómu sv. Alžbety, ktorý je gotickou perlou nielen Košíc, ale aj celého Slovenska. Prehliadku zakončili výstupom na jej vežu, kde sa im v celej kráse ukázala panoráma mesta. Po prehliadke Dómu pokračovali v návšteve historického centra, ktoré ich očarilo svojou architektúrou, palácovými a meštianskymi domami. Čas strávili pri Spievajúcej fontáne a Národnom divadle Košice. Uchvátení boli z Halmiho dvora, ktorý je vďaka dáždnikom momentálne jedným z najkrajších a najpútavejších dvorov v meste.

    Plní zážitkov po návrate domov sa viacerí z nich vyjadrili, že v tomto nádhernom meste neboli posledný-krát, ale s istotou sa tam ešte vrátia.

  • TRETIACI V STOVEŽATEJ

    Školský koncoročný výlet do Prahy od stredy 12. júna absolvujú žiaci ročníkov III.UA a III.UB. Pri návšteve českej metropoly spoznajú atmosféru veľkomesta, tešia sa na prehliadku centra mesta, Malej Strany, Hradčian a ikonických turistických atrakcií, akými sú Václavské námestie, Tancujúci dom (Dancing House), Karlov most a Hradčany. A my vám prezradíme, že zhliadnu aj divadelné predstavenie Rómeo a Júlia v divadle v Celetné. Všetkým účastníkom zájazdu prajeme veľa nezabudnuteľných zážitkov a krásnych chvíľ. 😉

  • MATURITNÉ VYSVEDČENIA ROZDANÉ alebo POSLEDNÝ DEŇ V ŠKOLE

    V utorok 11. júna 2024 sme v Kostole Notre Dame spoločne slávili ďakovnú sv. omšu a odovzdali maturitné vysvedčenia 65 úspešným absolventom SOŠ pedagogickej sv. Andreja-Svorada a Benedikta. Okrem nich triedne panie učiteľky oceneným žiakom odovzdali pochvalné listy od riaditeľky školy za úspechy počas štúdia, svedectvo kresťanského života a reprezentáciu školy. 

    Celé dopoludnie prebiehalo v znamení pokoja, radosti, smiechu a žiarivého slnka, nielen vonku pred kostolom, ale veríme, že aj v srdciach všetkých maturantov – absolventov, zúčastnených žiakov, rodičov a hostí.

    Nech slnko Božej milosti žiari v srdci každého z nich aj na ďalšej ceste životom! Veľa šťastia, naši drahí!

  • BESEDA SO PSYCHOLOGIČKOU

    Žiaci prvých ročníkov v stredu 5. júna navštívila pani pracovníčka CPP v Trenčíne a spoločne hľadali riešenia na otázky vzájomných vzťahov nielen v triede, ale aj v rovesníckych skupinách. Dievčatá následne absolvovali aktivity na budovanie a posilňovanie priateľstiev a zlepšenia vzájomnej komunikácie. Veríme, že aj za pomoci takýchto zážitkových prednášok sa zlepšia, skvalitnia a upevnia vzájomné interakcie (nielen) medzi spolužiakmi.

  • PRÍBEH ČLOVEKA, KTORÝ PREŽIL HOLOKAUST

    Ešte medzi nami žijú ľudia, ktorí prežili holokaust a my sme si vo štvrtok 30. mája 2024 v kine Hviezda mohli vypočuť veľmi silný a hlboký príbeh na vlastné uši, precítiť zažitú skúsenosť.

    Príbeh doc. Denisy Nikodémovej, moderovala p. Dagmar Mozolová, ktorá 10 rokov pripravovala rozhlasovú reláciu Encyklopédia spravodlivých, za ktorú získala Krištáľové krídlo.

    Doc. Nikodémová zažila úkryty v horárňach, v rodine Pellerovej v Spišskej Novej Vsi, smrť matky, aj návrat otca z koncentračného tábora... Napriek všetkému sa stala úspešnou ženou a dodnes, vo vysokom veku, je aktívna aj vo vzdelávaní ďalšej generácie na vysokej škole.

    Moderované rozprávanie spomienok z čias holokaustu bolo dopĺňané citlivými a hlbokými piesňami v podaní speváčky Kataríny Koščovej a Daniela Špinera. V rámci programu sme zhliadli 25 minútový film Damgar Mozolovej s názvom Mamička.

    Ďakujeme všetkým za neopísateľný zážitok.

  • MISIE SÚ DUCHOVNÝM WELLNESS PRE DUŠU

    MISIE SÚ DUCHOVNÝM WELLNESS PRE DUŠU

    V tomto roku 2024, vRoku modlitby“, sa vo farnosti Trenčín (a taktiež škole) uskutočnili ľudové misie. Samotné slovo misie pochádza z latinského missio - poslanie.

    Počas dnešného dopoludnia nás svojimi svedectvami povzbudili a veríme, že aj oslovili, zapálili a nadchli mladí ľudia (rôznych povolaní), zo spoločenstva Rieka Života Podolínec. Misie v našej škole boli tak príležitosťou urobiť niečo viac pre náš vzťah s Bohom, pre našu večnosť i pre naše rodiny.

    Veríme, že stretnutie s komunitou priateľov, ktorí spolu zdieľajú svoje životy, trápenia i radosti, spoločne sa modlia a do tejto modlitby vkladajú svoje srdcia, prinesie bohaté ovocie aj pre žiakov školy a našich drahých, ktorých nosíme v srdci. 

  • S HVIEZDOSLAVOM DO LAVÍC (...iná tvár poézie...)

    Išlo o vzdelávací projekt určený pre stredné školy, s cieľom oživenia krásy slovenskej poézie v spojení s jazzovou hudbou.

    František Báleš ansámbel (Matúš Uhliarik spev, František Báleš klavír a autor hudby, Vladimír Máčaj kontrabas a Juraj Šušaník bicie nástroje), priniesli mladým poslucháčom nový, netradičný pohľad na dielo najväčšieho slovenského básnika.

    Koncert bol spojený s prednáškou, počas ktorej účinkujúci atraktívnym spôsobom predstavili prienik dvoch umeleckých napohľad odlišných priestorov, hudby a poézie.

    O tom, že je možné „vidieť hudbu“ a „počuť poéziu“, sa poslucháči mohli presvedčiť počas spoločného muzicírovania a spolu s kapelou sa zapoja do procesu tvorby hudby na umelecký text.

    Prostredie jazzovej harmónie, melódie a rytmu, v spojením s krásou slov najväčšieho slovenského básnika, ponúklo nový pohľad na vnímanie klasickej literatúry, ktorej obsah je aj v dnešnej dobe stále aktuálny.

  • PREDNÁŠKA O INOVATÍVNYCH DIDAKTICKÝCH POMÔCKACH V MŠ

    Vyučovaciu hodinu tvorivej dramatiky v IV.UB triede svojou návštevou obohatila pani učiteľka Tatiana Bednárová zo ZŠ s MŠ sv. Margity v Púchove.

    Dievčatá informovala o inovatívnych didaktických pomôckach v materskej škole. Spoznali Vnímajkov od autorky Ľubice Matušákovej, hovorili o Eľkoninovej metóde fonematického uvedomovania detí predškolského veku a o modernej náhrade BEE-BOT = mTiny robot.

    Veľká vďaka!

  • ROZLÚČKA MATURANTOV

    V piatok 24. mája 2024 sa v priestoroch školy konala slávnostná rozlúčka našich maturantov so školou. Žiaci 2 maturitných tried od 3. júna zasadnú za zelené stoly. Všetkým prajeme ešte veľa síl a chuti do učenia a šťastnú ruku pri ťahaní maturitných otázok!!!

  • MATURITNÉ SKÚŠKY V ŠK. ROKU 2023/2024

    MATURITNÉ SKÚŠKY V ŠK. ROKU 2023/2024

    PČOZ MS /praktická časť maturitnej skúšky/:

    15. apríl 2024 (pondelok) - 18. apríl 2024 (štvrtok)

    Akademický týždeň:

    27. máj 2024 (pondelok) - 31. máj 2024 (piatok)

    TČOZ MS /teoretická časť maturitnej skúšky/:

    03. jún 2024 (pondelok ) - 07. jún 2024 (piatok)

  • NAČO MOTTO? VEĎ MÁME FOTO...

    Pozeráme sa na zábery z koncoročného fotografovania triednych kolektívov a vidíme nádherných mladých ľudí, skoro dospelákov - študentov 4. UA a 4. UB triedy; plných snov, ideálov a nadšenia, ktorým sa naplno otvára brána do života.

    Milé maturantky, 

    želáme vám, aby ste na vašej ďalšej ceste urobili veľa správnych rozhodnutí. Zažili veľa šťastia, lásky, porozumenia a boli ste šíriteľmi ľudskosti. Prajeme vám úspech v osobnom i profesionálnom živote. Nech vás počas všetkých dní sprevádza Božia milosť, požehnanie a ochrana Panny Márie.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola pedagogická sv. Andreja-Svorada a Benedikta
    Ul. 1. mája 7
  • +421x032/6529405 - referentka

    Email školy: skola.tn.pasa@nrb.sk

Fotogaléria